Haberler

Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi

  • 02.06.2023
  • CTB

Batı Karadeniz Kalkınma Programı (BAKAP) çerçevesinde,  Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteği ile Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulanan “Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi“ kapsamında makine tanıtım programı gerçekleşti.

Yönetim Kurulu üyelerimiz, Çankırı Valisi Sn. Abdullah Ayaz'ın katılımıyla Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Tanıtım Programına katılım sağladı.

Proje kapsamında borsamıza kazandırılan 2 adet tarımsal drone' a ait devir protokolü Çankırı Valisi Sn. Abdullah Ayaz tarafından Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal Aslan'a takdim edildi.


“FARKLI AÇI KAZANDIRDIK”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Atölye Binasında saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın seslendirilmesiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, 240 bin ha tarım alanı ile bitkisel üretimin çoğu desenlerini içeren, muz, narenciye hariç tüm ürünlerin yetiştirildiği ve yetiştirilebileceği bir iklim, arazi, toprak yapısı ile Çankırı’nın kendi ölçeğinde önde gelen iller arasında olduğunu belirterek başladı.

Devletin tarımsal sulama üzerine yaptığı projelerle her ilçenin faydalanacağı baraj ve göletler tamamlandığında Çankırı’nın çok daha iyi noktalara geleceğini vurgulayan Düzgün “Tritikale üretiminde 5, çeltik üretiminde 6, Korunga yeşil otta 11, kavunda 8.sırada üretim yaparken, yaptığımız projeler nohut, mercimek, aspir, fiğ, yem bezelyesi, silajlık mısır gibi üretim dallarında da iyi seviyelere gelmekte. Hayvansal üretimde de 150 bin büyükbaş varlığı, 185 bin küçükbaş, 2,5 milyon kanatlı ve 56 bin arılı kovan varlığıyla öne çıkacak bir üretim içerisindeyiz” diye konuştu.

Çankırı’da mevcut tarımsal potansiyeli üretime ve kazanca dönüştürmek için gerek Bakanlık gerekse yerel kaynakları kullanarak ayni ve nakdi olarak en üst seviyede desteklemeye çalıştıklarını dile getirerek konuşmasını sürdüren Düzgün şunları söyledi:

“Üretim alanı olarak kayıtlı çiftçi ve üreticilerimize 260 milyon lira destek sağladık. Tüm bu desteklerin yanında ufuk açıcı, inovatif, yeni teknolojiyi tamıma ve kullanma adına gerek yerelde gerekse bakanlık düzeyinde özel projeler yapmaktayız. Bugün KUZKA’nın finanse ettiği bu proje ile çiftçilerimizi yenilikçi ve kolaylaştırıcı makine ekipmanları ile  buluşturmuş olacağız. 6 milyon kaynak kullanılan bu projede; silaj paketleme makinesi gibi özellikli bireysel alımı zor olan makine yanında çiftçimizin daha önce kullanmadığı ama işini kolaylaştıran malçlama makinesi, dron gibi özel makineler de aldık. Çoğu ilde müdürlük bünyesinde bireysel talebe dönük makine kullanımına biz Müdürlük olarak farklı açı kazandırdık. Hem STK’laşmayı daha aktif hale getirme hem de bütçesi uygun olmayan STK’larımıza kaynak sağlama adına onlarla protokol yaparak makine kullanımını bizzat üretici, yetiştirici örgütlerine vererek işin içine sokmuş oluyoruz. Çiftçi kendi malı gibi kullanma kolaylığı kazanırken tek elden kullanım sayesinde malının kullanım ömründe uzama oluyor. Benzeri örnekleri Sığır Yetiştirici Birliğine, Koyun Birliğine kazandırdığımız proje sonuçlarına baktığımızda yüksek oranda fayda sağladığını görmekteyiz. Bugünkü törenle makinelerimizi de Ticaret Borsası, Süt Üreticileri Birliği ve Sebze Üretici Birliği ile protokol yaparak kullanıma sunacağız.”

Bundan sonra iki günü eşit kılmama adına benzer projelere devam edeceklerinin altını çizerek konuşmasını sürdüren Düzgün “Önümüzdeki günlerde 2.5 dönümlük çilek bahçesi kurulumu projeleri, çadır ağıl ahır projeleri, seyyar güneş enerji sistemi kullanım projeleri gibi özel projeleri Çankırılı yetiştiricilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” müjdesini verdi.

Düzgün, “Türkiye Yüzyılı” ruhuna uygun tarzda, millete hizmet etme aşklarını diri ve genç tutarak, özel şirket gibi çalışan, kamu ciddiyetini muhafaza eden kültürle donanmış tüm personelle çalışmaya devam edecekleri vizyonunu ortaya koyarak konuşmasını tamamladı.

“ÖNEMLİ BAŞLANGIÇ “

 Proje destekçi kuruluşu KUZKA adına konuşan Genel Sekreter Av. Serkan Genç;

“Projemizin 6 milyon liralık bütçesi var. Ajans olarak 4.5 milyon liralık destek sağlıyoruz. Bunu önemli bir başlangıç olarak görüyorum. Çünkü burada elde edeceğimiz başarılar ve güzel sonuçlar programın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlayacak.” sözleri ile proje hakkında olumlu düşüncelerini paylaşan Genç, “Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gerçekten hızlı şekilde makine ekipman alımlarını gerçekleştirerek bu yılki tarım sezonuna yetiştirdi.   En hızlı projemiz bu oldu. “ sözleri ile tarım ve Orman İl Müdürlüğü hakkında övgü dolu ifadeler kullandı.

“HAYATI CANLI TUTMAK”

Daha sonra kürsüye gelerek katılımcılara hitap eden Valimiz Abdullah Ayaz da konuşmasında; “Son yıllarda dünyanın yaşadığı, dünyayla beraber ülkemizin yaşadığı gelişmeler aslında tarımsal üretimin ne kadar hayati olduğunu hepimize gösterdi. Önümüzdeki yıllarla ilgili olarak da en büyük önceliğimiz muhakkak taşrada hayatı canlı tutmak. Bir şekilde köylerimizdeki üretimin canlı kalmasını çiftçilerimize yeni taze kanların eklenmesini, gençlerimizin bu tarımsal üretim faaliyetlerine katılmasını bir şekilde sağlamamız gerekiyor; devlet olarak tarım politikasıyla ilgili en büyük görevimiz ve önceliğimiz önümüzdeki dönemde budur." dedi.​

Eğer üretmezsek bir şekilde satın alacağız

“İnsanımız herhangi bir şekilde et yemekten, süt içmekten, un ve unlu mamulleri tüketmekten vazgeçmeyecek. Eğer üretmezsek bir şekilde satın alacağız" diyerek sözlerine devam eden Valimiz Ayaz, “Şu anda da bizim devlet olarak vermeye çalıştığımız desteklerin güzel örneklerinden bir tanesine şahitlik ediyoruz. Bu projenin başından beri tüm aşamalarına şahitlik etmekten dolayı ben de mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Tarım Müdürlüğümüzün yapmış olduğu analiz sonucunda çiftçilerimizin ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz ekipmanları ilimize kazandırmaya çalıştık. İlimiz genelinde ekipmanlarımız en iyi şekilde kullanılacaktır. Buna inancımız tam." diye konuştu.

 PLAKET TÖRENİ

  Tarımsal Makine Parkuru Tanıtım Töreninde, Ticaret Borsası Başkanı Erdal Aslan’a,  Süt Üreticileri Birliği adına Davut Göktaş’a, Sebze Üreticileri Birliği adına Gıyasettin Gani’ye  Vali Ayaz, Dr. Serkan Genç ve İl Müdürü Düzgün  tarafından protokol teslimi yapıldı.

 Tören, stant alanında kurulu makinelerin davetliler tarafından gezilerek yetkililerden bilgi alması ile sona erdi.

  • Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi
  • Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi
  • Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi
  • Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi
  • Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi
  • Çankırı Tarımsal Makine Parkuru Projesi

Çankırı Ticaret Borsası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç