Coğrafi İşaretlerin Ticarileştirilmesi

• 05.10.2021
Coğrafi işaretlerin tescilinde bugün geldiğimiz noktada, Oda ve Borsa camiası olarak önemli bir aşama kaydettik. Ülkemizde tescil edilen coğrafi işaretlerin yüzde 40'ını, Avrupa Birliği'nde tescil edilen 7 coğrafi işaretin ise 5'ini Oda ve Borsalarımız tescil ettirdi.
Coğrafi işaretlerin tescilinden sonra, yönetişim ve denetim mekanizmalarının ardından en önemli hususlardan biri markalaştırma ve ticarileştirme süreçlerinin desteklenmesidir. Bu kapsamda Birliğimiz girişimleri ile yeni projeler başlatılmıştır. Bu projelerden ilki coğrafi işaretlerin e-ticaret ile ekonomik değerlerinin artırılması; hem üreticilerin yeni pazarlara girmesi hem de tüketicilerin en güvenilir yoldan coğrafi işaretlere erişebilmeleridir. Bu konuya hazırlık amacıyla ilgi yazımızla Odanıza/Borsanıza üye coğrafi işaretli ürün üreten tüm firmalara ait bilgileri daha önce talep etmiştik.
Bu kapsamda ilk olarak; Hepsiburada, Trendyol ve PTTAVM gibi e-ticaret portalları üzerinden coğrafi işaretlerin satışı gerçekleştirilecektir. Buna yönelik e-ticaret platformları tarafından kampanyalar düzenlenecektir. E-ticaret platformları; coğrafi işaretleri satışa sunmadan önce coğrafi işaret üreticilerinden, tescil sahibi kurum olan Oda ve Borsalarımız ile coğrafi işaret üreticisi arasında imzalanmış olan "Coğrafi İşaret Kullanım Sözleşmesi"ni isteyeceklerdir. "Coğrafi İşaret Kullanım Sözleşmesi", Oda-Borsa tarafından söz konusu coğrafi işaretli ürün ve üretim süreci denetlenerek imzalanacaktır. Yine Oda-Borsaların, coğrafi işaret üreticilerinin sözleşmede yer alan yükümlülüklerin sağlanmasını kontrol etmeleri gerekmektedir.
Ayrıca Birliğimiz tarafından coğrafi işaretli ürünler için; kopyalanamayan, taklit edilemeyen bir bandrol/hologram tasarımı çalışması yapılmakta olup önümüzdeki süreçte bu bandrol/hologramlar tescil sahibi kurum olan Oda-Borsalar tarafından coğrafi işaret üreticisinin hizmetine sunulacaktır.
  • Coğrafi İşaretlerin Ticarileştirilmesi